Strømmarkedet

Lanserer landets første automatiserte løsning for klimaregnskap

I en tid hvor klimaendringer og bærekraft står øverst på dagsordenen, har et samarbeid mellom Fjordkraft Bedrift og CEMAsys resultert i landets første automatiserte skybaserte løsning for klimaregnskap. Initiativet, som ble utviklet i samarbeid med Fjordkraft sine bedriftskunder som pilotbedrifter, markerer et vendepunkt i hvordan næringslivet kan håndtere og rapportere klimadata.

Publisert: 03. desember 2024

Jan-Erling Sæthre, salgssjef i Fjordkraft Bedrift, sier samarbeidet markerer et betydelig gjennombrudd i arbeidet med å forenkle og forbedre klimarapporteringen.  

 

– Vi er spesielt takknemlige for kundenes bidrag som samarbeidspartnere og pilotbedrifter. Deres villighet til å dele erfaringer og innsikt har vært avgjørende for utviklingen av en løsning som kommer hele næringslivet til gode.  

 

Presis dokumentasjon av Scope 2-utslipp  

Samarbeidet har et særlig fokus på Scope 2-utslipp, som refererer til indirekte utslipp fra kjøpt elektrisitet. Dette er et område som lenge har vært utfordrende for bedrifter å håndtere. Sæthre påpeker at mange fortsatt tror at all strøm i Norge er ren, men at sannheten er at vi importerer betydelige mengder ikke-fornybar energi, særlig i perioder med høyt forbruk. 

 

– Løsningen vi har utviklet sammen med CEMAsys, gir bedrifter muligheten til å dokumentere det faktiske klimaavtrykket fra strømforbruket med en presisjon som tidligere ikke var mulig. På den måten frigjøres tid til å fokusere på scope 1 og 3, sier Jan Erling Sæthre.  

 

 

Sikkerhet og integritet i skyen

Edvard Roksvåg, leder for forretningsutvikling i CEMAsys, forklarer at den nye løsningen representerer en sofistikert integrasjon av Fjordkraft Bedrifts omfattende strømdata med CEMAsys’ avanserte klimaregnskapsplattform. Alt er bygget på skybasert infrastruktur med høyeste sikkerhetsstandarder.  

 

– Løsningen benytter Microsoft Azures mest avanserte sikkerhetsløsninger. Med ende-til-ende-kryptering av all dataoverføring sikrer vi ikke bare konfidensialitet, men også dataintegritet og sporbarhet. Dette er kritisk for revisjonsprosesser og for å møte regulatoriske krav, sier han.   

 

 

 

Opprinnelsesgarantier – et effektivt verktøy for grønnere energiforbruk  

Løsningen inkluderer også avansert håndtering av opprinnelsesgarantier ved å knytte bedriftens strømforbruk direkte til fornybar produksjon.  

 

– Mens klimakvoter fortsetter å være et omdiskutert virkemiddel i klimakampen, representerer opprinnelsesgarantier et konkret og effektivt verktøy for å støtte fornybar energi. Ved å kjøpe slike garantier sikrer bedrifter at energiforbruket støtter utbygging og drift av fornybare energikilder, forklarer Sæthre.  

 

 

Helhetlig klimaregnskap som verktøy for netto null

Fjordkrafts klimaregnskap gir en helhetlig oversikt over selskapets utslipp, basert på GHG-protokollens tre hovedkategorier: direkte utslipp fra egne kilder som forbrenning (Scope 1), indirekte utslipp fra innkjøpt energi, (Scope 2) og utslipp fra verdikjeden, inkludert transport, reiser og produktbruk (Scope 3). Den strukturerte tilnærmingen legger til rette for presise og målrettede tiltak for å redusere klimagassutslipp. 

 

Ved hjelp av CEMAsys-plattformen utvikler Fjordkraft langsiktige planer for utslippsreduksjon i tråd med 1,5-gradersmålet. Plattformen tilbyr også avanserte verktøy for klimamål og karbonfangst, som gjør det mulig for selskapet å kompensere for uunngåelige utslipp og bidra til globale klimakutt.

 

 

Strengere krav – større ansvar

Fra 2024 møter store bedrifter i EU og Norge nye krav gjennom EUs Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Direktivet stiller omfattende krav til rapportering av Scope 1, 2 og 3-utslipp, der data må være både nøyaktige og revisjonsklare. Samtidig må bedriftene tilpasse seg EUs taksonomi for bærekraftig økonomi, som krever en dobbel vesentlighetsanalyse – en vurdering av hvordan selskapene påvirker miljøet og hvordan miljømessige forhold påvirker selskapenes økonomiske risiko.

 

Den nye reguleringen representerer ikke bare tekniske krav, men en grunnleggende endring i hvordan bedrifter må tenke rundt klima og bærekraft. Transparens og sporbarhet blir sentrale elementer for å sikre etterlevelse.

 

– EUs krav endrer fundamentalt hvordan næringslivet opererer. Det handler ikke bare om å rapportere tall, men om å ta ansvar og vise hvordan man tilpasser seg en grønnere fremtid, sier Edvard Roksvåg, leder for forretningsutvikling i CEMAsys.

 

 

Ringvirkninger i hele verdikjeden  

Automatiserte løsninger som dette har potensial til å skape store ringvirkninger. Når store næringslivsaktører tar i bruk slike verktøy, påvirker det også leverandører og samarbeidspartnere i verdikjeden. 

 

– Automatisering av klimarapportering er ikke lenger en luksus, men en nødvendighet. Med EUs CSRD-direktiv og strengere krav til rapportering kommer løsningen på et kritisk tidspunkt. Bedrifter uten kontroll på sitt klimaavtrykk vil møte betydelige utfordringer – både regulatorisk og konkurransemessig, sier Edvard Roksvåg.  

 

 Bilde fra venstre: Jan-Erling Sæthre, salgssjef for bedriftsmarkedet i Fjordkraft Bedrift, Lars Rindvoll, nasjonal salgssjef i Fjordkraft Bedrift for storkunder, Kent Olav G. Kvamme, kommersiell direktør i Fjordkraft Bedrift, Michael Zink, CEO i CEMAsys, Edvard Roksvåg, produktutviklingssjef i CEMAsys og Kontstantin Heim, produktspesialist i CEMAsys.

 

Mot en grønnere fremtid for næringslivet   

Fjordkraft Bedrift og CEMAsys ser dette som et viktig steg for norske bedrifter som ønsker å ligge i forkant av bærekraftskravene. Automatisering av klimadata gjør det mulig å fokusere på reelle klimagrep og tilpasse seg en fremtid hvor bærekraftsrapportering er like viktig som finansiell rapportering.  

 

– Løsningen handler ikke bare om å møte regulatoriske krav, men om å etablere en ny standard for hvordan næringslivet bidrar til en systematisk overgang til en grønn økonomi. Bedrifter som implementerer slike løsninger tidlig, vil oppnå både konkurransefortrinn og økt tillit fra kunder, investorer og myndigheter, avslutter Jan-Erling Sæthre.