Investerer i de ansattes mentale helse
I møte med næringslivets økende utfordringer relatert til mental helse og sykefravær, har Fjordkraft Bedrift gjort en betydelig investering ved å tilby coaching til alle sin ansatte. Målet er sikre god trivsel, styrke den mentale helsen og bidra til personlig utvikling.
Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at sykefraværet i Norge er det høyeste på 15 år, med en særlig økning i psykiske lidelser blant de unge. Kent Olav Kvamme, kommersiell direktør i Fjordkraft Bedrift, sier selskapet anerkjenner problemstillingen som alvorlig og at det derfor er tatt konkrete grep.
– Coaching-programmet er tilrettelagt for å møte de spesifikke behovene til generasjon Z, som i økende grad etterspør støtte innen mental helse og personlig utvikling. Det er en generasjon som opplever høyere stressnivå, og som samtidig verdsetter en arbeidsplass som investerer i trivsel og vekst. Samtidig er vi opptatt av coachingen skal være en støtte for ansatte på tvers av aldersgrupper, sier han.
God effekt de første seks ukene
Næringslivsprofil og coach Vivi Loftaas Osberg som leder prosjektet, sier coachingen har gitt imponerende resultater på kort tid. Etter kun seks uker arbeid, er tilbakemeldingene fra de ansatte at samtalene både er motiverende og verdifulle.
– Jeg opplever at de ansatte får dypere innsikt i seg selv, blir tryggere på sine roller, og bidrar til et bedre arbeidsmiljø ved å støtte og løfte hverandre. Tilbakemeldingene er at arbeidsgiveren på alvor investerer i deres fremtid. Noe som øker trivselen, reduserer turnover og bidrar til høyere produktivitet, sier hun.
Stressmestring og støtte
På spørsmål om betydningen av å ta ansattes mentale helse på alvor, understreker Vivi Loftaas Osberg viktigheten av at norske bedrifter erkjenner og håndterer utfordringene arbeidslivet står overfor.
– Med et rekordhøyt sykefravær på 7,1 prosent i andre kvartal i år, der psykiske plager er den største bidragsyteren, er det åpenbart at næringslivet må handle. Ved å tilby ansatte verktøy for stressmestring, forbedret teamdynamikk og en kultur med lav terskel for å søke hjelp, forebygges sykefravær samtidig som ansattes selvfølelse styrkes. Noe som også er i tråd med NAVs oppfordring om å legge til rette for at ansatte kan være i jobb, selv når de står overfor psykiske utfordringer, sier Osberg.
Fra venstre: Hans Are Knudtzon, Senior porteføljeansvarlig i Fjordkraft Bedrift og Iris Utstrand, Bedriftsrådgiver i Fjordkraft Bedrift.
Personlig vekst og ut av komfortsonen
Bedriftsrådgiver Iris Utstrand (29) og senior porteføljeansvarlig Hans Are Knudtzon (41) i Fjordkraft Bedrift fremhever begge hvor verdifullt det er at arbeidsgiveren tilbyr personlig coaching. Iris beskriver det som et kraftfullt verktøy for personlig vekst og økt bevissthet, både privat og på jobb.
– Det har vært en utelukkende positiv opplevelse som har gitt meg større selvinnsikt på mange områder, sier hun.
Hans Are Knudtzon sier seg enig og uttrykker stolthet over at Fjordkraft investerer i de ansatte på denne måten.
– Å ha en coach har gjort meg mer bevisst på helheten i livet og hjulpet meg med å trå utenfor komfortsonen, sier han.
Samspill mellom generasjoner
Vivi Loftaas Osberg beskriver samarbeidet med Fjordkraft Bedrift som spennende, spesielt med tanke på de ulike behovene og utfordringene mellom yngre og eldre generasjoner. Generasjon Z har et sterkt behov for mening, tilbakemelding og personlig utvikling, og de har samtidig blitt utfordret til å ta mer ansvar for å oppnå større engasjement og målrettethet.
– Samtidig har den eldre generasjonen blitt inspirert til å strekke seg mot sine egne profesjonelle mål, forstå verdien av en delingskultur, og bidra aktivt med å dele sin verdifulle erfaring og kunnskap. Dette samspillet mellom generasjonene skaper et dynamisk og fremoverlent arbeidsmiljø, der alle jobber mot felles mål, sier hun.
– Ved å gi ansatte verktøyene de trenger for å ta ansvar for sin egen arbeidshverdag og sette mål de kan jobbe målrettet mot, har vi ikke bare forbedret teamdynamikken, men også skapt et miljø der trivsel og vekst går hånd i hånd. Dette er ikke bare en investering i den enkeltes mentale helse, men i hele bedriftens fremtid, legger Kent Olav Kvamme til.
Vivi Loftaas Osberg
Vivi Loftaas Osberg er en anerkjent norsk næringslivsprofil med bred erfaring innen personlig utvikling, teamutvikling og ledelse. Som ettertraktet coach og rådgiver har hun inspirert og veiledet ledere og ansatte til å nå sitt fulle potensial, med særlig fokus på psykologisk trygghet, kommunikasjon og menneskelig utvikling.
Hun er kjent for sin balanserte tilnærming, som kombinerer strategisk tenkning med empati, noe som gjør henne til en verdsatt leder og mentor i arbeidslivet.