Hvis du tenker på solcellevennlige land er kanskje ikke Norge det første du tenker på? Men faktisk går det helt fint an å ha solcellepaneler i Norge, til tross for store variasjoner i både geografi, vær og årstider.
Vi har faktisk nok sol i Norge, i hvert fall med tanke på hva som trengs for å drifte solceller. Riktignok skjer 90 prosent av strømproduksjonen mellom februar og november, rett og slett fordi solen står for lavt om vinteren til å produsere strøm, men resten av året kan du ha en riktig så god strømproduksjon.
Det må også nevnes at solcellene er mer effektive her enn i for eksempel Sør-Europa, siden solceller er mer effektive i kaldt enn i varmt vær. Det varierer selvsagt litt fra landsdel til landsdel hvor godt utbytte du vil få fra solcellepaneler, så vi anbefaler å sjekke forholdene der nettopp du bor før du bestiller.
Nesten vedlikeholdsfritt, tross vind, regn og snø
Mange tror at særlig snø er en utfordring, men solcellepaneler tåler faktisk svært mye, og snøen sklir lett av. Solcellene har 25 års garanti, og er grundig testet for vårt klima. Cellene er selvvaskende de første 12–13 årene. Hvis det går mange uker uten nedbør kan du godt spyle dem for å få vekk skitt og støv, men bare hvis det samles opp så mye at det hindrer solstrålene å komme skikkelig frem til panelene. Alle anlegg som installeres blir gjennomgått av en ingeniør med tanke på vær og vind og kommunale krav rundt dette, og det regnes på hver kundes eksakte geografiske plassering. På denne måten er solcellene svært godt rustet til å håndtere norsk ruskevær.
Geografien legger føringer
Alle som har reist litt rundt i landet vet at det er mest sol på Sør- og Østlandet. Solinnstrålingen i disse områdene er faktisk på nivå med sentrale områder i Tyskland, som er kjent for å produsere svært mye solenergi. Dette betyr ikke at du bør la være å bestille solceller hvis du bor i nord eller på Vestlandet, men det sier seg selv at breddegrad har mye å si, og at produksjonen ikke vil ligge helt på samme nivå i nord som i sør. Lokale forhold spiller også inn. For eksempel vil det ha stor betydning om huset ditt er omgitt av høyere bygninger, fjell og åser, eller høye trær. Vi anbefaler derfor å sjekke dette nøye før du skaffer egne solcellepaneler, og å lytte til rådene man får med tanke på panelenes plassering. Det er sørvendte tak som er best egnet for solceller, og vinkelen på taket ditt er også viktig for å få optimal produksjon.
Hvis forholdene ligger til rette kan solceller erstatte en stor del av strømforbruket til svært mange nordmenn. Ifølge Fremtiden i Våre Hender er et vanlig overslag at energi fra solcellepaneler kan dekke inn 15–20 prosent av et normalt norsk forbruk. Det kan med andre ord være vel verdt innsatsen å undersøke om solceller kan passe for deg og din bolig.
Kilder: