Bil koblet til en ladekabel

Elbillading hjemme

Skal du begynne med elbillading hjemme? Her får du fordelene og ulempene med de ulike metodene, samt en innføring i de nye reglene om lading i stikkontakt.

Elbillading hjemme kan gjøres på to ulike måter: enten gjennom en vanlig stikkontakt eller via en ladeboks. Du vet gjerne hva den praktiske forskjellen er, men vet du hva fordelene og ulempene med de forskjellige er? Her finner du alt du må vite om de ulike ladeløsningene og hvordan du tryggest lader elbilen hjemme.

Elbillading i stikkontakt

Mange nye elbileiere velger å bruke den medfølgende ladekabelen til å lade elbilen hjemme i en vanlig stikkontakt. Du har kanskje gjort det samme selv, eller i hvert fall tenkt tanken? Å lade i stikkontakt hjemme har tross alt noen kortsiktige fordeler:

  • Det er den rimeligste løsningen der og da.
  • Løsningen passer som regel uansett hvilken bolig du bor i.

Det mange derimot ikke er klar over, er de langsiktige konsekvensene. Å lade elbil krever mye strømbruk, og lading via en husholdningskontakt hjemme kan dermed føre med seg store ulemper på lengre sikt:

  • Mye sløsing av tid.
  • Overbelastning av det elektriske anlegget.
  • Varmegang og smelteskader i kontakten.

Først og fremst har en vanlig stikkontakt lav effekt, noe som gjør at det tar ekstra lang tid å lade elbil. Det gjør at du enten må lade ofte eller lenge om gangen. Høy belastning over tid og mye potensiell feilbruk øker sjansen for slitasje på kontakten, og det kan i verste fall føre til brann.

Elbillading med ladeboks

Den anbefalte metoden for elbillading hjemme er med ladeboks. Det sies at elbilen har kommet for å bli, og derfor velger stadig flere å gå til innkjøp en av ordentlig hjemmelader. Vi skjønner dem godt, for fordelene med å benytte en ladeboks til elbil er mange:

  • Betydelig raskerer og mer effektiv lading.
  • Det er en brannsikker løsning.
  • Du får mulighet til å lade smartere.

Ikke bare vil det redusere tiden du bruker for å få fullt batteri, det er i tillegg en mer sikker lading. Du slipper å bekymre deg for en eventuell overbelastning og det er ikke nødvendig at du følger like mye med når bilen lader.

Men som med alt annet, finnes det også noen ulemper med elbillading med ladeboks:

  • Løsningen er ofte dyr.
  • I noen tilfeller må du gjøre kosmetiske endringer på boligen.
  • Ladeboksen bør stå under tak, og det kan derfor være behov for å bygge et overbygg.

Hvordan bør elbilladingen hjemme foregå?

Fra 2022 vil det ikke lenger være lov å legge opp stikkontakt til fast elbillading hjemme. Nye regler krever at du må montere en ladeboks for å lade regelmessig hjemme på lovlig måte.

Endringen gjelder for nye installasjoner, og påvirker ikke allerede etablerte ladepunkter. Har du tilrettelagt for fast lading med stikkontakt i dag, kan du fortsette å bruke denne løsningen så lenge du oppfyller følgende krav.

  • Har egen kurs for stikkontakten.
  • Kursen må være maks 10 A.
  • Kursen må ha jordfeilbryter type B.

Merk at disse retningslinjene kun gjelder der du lader daglig. Det er fremdeles lov å “nødlade” selv om det ikke er lagt opp til dedikert elbillading.

Den generelle anbefalingen for elbillading hjemme er likevel å investere i en ladeboks. Selv om det koster, får du mange fordeler med på kjøpet. Løsningen er både enklere, tryggere og raskere.

Velger du en ladeboks fra Fjordkraft, fikser vi alt det praktiske for deg. I tillegg kan du velge å dele opp betalingen hvis du synes det blir for mye å betale med en gang.

Finn riktig elbillader

Med riktig elbillader kan du lade både raskt og trygt, og med smart lading kan du til og med spare strøm.

WEB02