Data og dekning

Dette påvirker dekningen din

Har du noen gang sammenlignet din dekning med en person som er tilkoblet samme mobilnett som deg, men likevel opplevd at dekningen deres er forskjellig? Dette kan virke som et mysterium, så her finner du de vanligste forklaringene på hvorfor dette kan skje.

Publisert: 22. februar 2018

Det kan være mobiltelefonen din

Forskjellige mobiler har forskjellige antenner, og noen mobiler har bedre antenner enn andre. En undersøkelse fra Aalborg Universitet viser faktisk at eldre mobiler ofte har bedre antenner enn de nyeste variantene. Som om ikke dette var nok kan også to tilsynelatende like telefoner av samme modell ha antenner fra forskjellige leverandører, slik at man også her kan oppleve små variasjoner i dekningen. I tillegg er det viktig å huske at det ikke finnes noen standard for dekningsindikatoren oppe i hjørnet på mobiltelefoner, så en «dekningsstrek» på f.eks Samsung Galaxy S7 betyr ikke nødvendigvis det samme som en «dekningsstrek» på en iPhone 7. Man kan ha akkurat den samme dekningen selv om mobiltelefonene viser ulikt antall streker.

 

  • Trenger du en ny mobiltelefon? Vi tilbyr både nye og brukte mobiltelefoner i alle prisklasser på Fjordkraft Markedsplass

 

Det kan være applikasjonene dine

Jo flere apper du har installert på mobilen din, jo mer bruker de nettverket på såkalte bakgrunnsoppgaver. Dette er på grunn av at appene ligger og oppdaterer seg i «kulissene» på mobiltelefonen din, selv om du ikke aktivt bruker dem. Noen apper bruker mye data, og apper med mange annonser eller sosiale medie-apper som for eksempel Facebook og Snapchat, oppdaterer seg hyppigere enn andre og vil derfor ha størst påvirkning på dekningen din.

 

Dekningen varierer etter hvor du befinner deg

Har du noen gang vært på konsert eller fotballkamp og prøvd å ringe, sende meldinger eller surfe med mobilen? I verste fall får du ikke gjort noen verdens ting fordi det er så mange mennesker samlet på et lite område som bruker mobilene sine samtidig. Dette påvirker hastigheten. Dette kan også skje i mindre ekstrem grad i hverdagen, for eksempel hvis du sitter i en lang bilkø, og du vil da oppleve dette som dårlig dekning – selv om det egentlig er snakk om at veldig mange mennesker er tilkoblet samme mobilmast og at kapasiteten i nettet derfor blir midlertidig begrenset. Dekning kan også oppfattes som dårligere enn ellers hvis du reiser med tog, på grunn av tunneller, variasjoner i landskapet og materialene som toget er laget av, eller hvis du befinner deg i et betongbygg eller en kjeller.

 

Det kan være programvaren i mobiltelefonen din

Dekningen kan variere ut fra hvilken versjon av operativsystemet ditt (f.eks. Android eller iOS) du har installert på mobilen din. Om du har en gammel versjon kan det være at den nyeste versjonen har bedre dekning, men det kan også skje at en eldre versjon hadde bedre dekning enn den nye. Vi anbefaler uansett å alltid oppdatere til den nyeste versjonen av operativsystemet ditt, siden disse oppdateringene kontinuerlig reparerer eventuelle feil og sikkerhetshull.

 

Samme nett betyr samme dekning

Alle som har samme nett har den samme farten og dekningen, uansett hvilket selskap du har mobilabonnement fra. Dette betyr at en Fjordkraft-kunde har akkurat samme Telia-dekning og fart som det en kunde hos Telia har. Men dekningen kan selvsagt variere ut fra hvor i landet du befinner deg; dekningen er ikke den samme på hytta på fjellet eller i en båt på fjorden som den er i mer tettbygde strøk.


PS: Den tidligere nevnte undersøkelsen fra Aalborg Universitet viser at mobiltelefonen fungerer best hvis du bruker den med handsfree uten å holde i mobiltelefonen din, siden den da får ligge fritt. Kanskje dette kan være verdt å teste hvis du trenger bedre taledekning?

 

Mobilabonnement til familien? Sjekk våre mobilabonnement her

 

Kilde:

Inside Telecom