Solceller på taket hjemme hos Elisabeth

Fordeler med solceller – hvorfor solenergi?

Hva gjør at solenergi lønner seg, og hva er egentlig fordelene med solenergi? Her kan du lese et intervju med Elisabeth Norberg som har hatt solceller på taket hjemme i flere år.

Solceller – et bidrag for miljøet

Det er nok ikke helt tilfeldig at nettopp denne familien var de første i nabolaget til å skaffe seg solceller. Elisabeth og ektemannen jobber nemlig begge innenfor energibransjen, og er derfor ekstra opptatt av nye og energismarte løsninger i hjemmet.

– På samme måte som vi sorterer søppel og har elbil er solcellepanel på taket en viktig del av vårt bidrag for miljøet. I tillegg er det en fornuftig investering, som vil bli enda bedre på sikt etter hvert som strømprisen i markedet øker.

Videre forteller Elisabeth at dette ikke var et spesielt komplisert prosjekt.

– Fra vi startet til vi kom i mål så var det en ryddig og rask prosess. Det foregikk omtrent slik:

1. Søke informasjon på nettet

Vi googlet for å finne fakta om solcellepanel, om teknologien, sparepotensialet, mulighetene og hvilke leverandører som solgte og installerte solcellepanel.

2. Finne solpotensialet på taket

På leverandørens nettside fant vi ut solpotensialet på taket vårt, og vi fikk et estimat for hvor mye vi kunne produsere årlig.

3. Tilpasning og tilbud

Leverandøren gjorde en vurdering av hvor mange paneler som var egnet for taket vårt, og hvordan de skulle plasseres. Deretter fikk vi et tilbud på hele installasjonen.

4. Søknad om økonomisk støtte

Anlegget kvalifiserte til maks støtte hos fylkeskommunen. Vanligvis er det Enova som gir støtte til solcelleanlegg.

5. Installasjon og gjennomføring

Det gikk kun noen dager fra vi startet til solcelleanlegget var på taket og klart til drift. Det gikk raskt og smidig, og vi fikk god oppfølging og informasjon underveis.

Vil du produsere din egen strøm?

Få oversikt over hva det koster – og hvor mye solenergi du kan produsere på taket ditt.

Koster solceller mye?

– Det er en kostbar investering. Du må tenke langsiktig og se det som en investering for lavere fremtidig energikostnader. Du kan ikke tenke at du skal vente til det blir billigere, for en stor del av kostnadene er knyttet til installasjonen og det arbeidet som utføres. Og kvalitetsarbeid utført av gode håndverkere blir ikke billigere med tiden. Konsensus i bransjen er at prisen på anskaffelse av solcellepaneler ikke nødvendigvis vil falle i årene som kommer.

Produserer 9 000 kWh i året med solceller på taket

– Vi har 32 paneler som produserer i overkant av 9 000 kWh. Det utgjør 29 prosent av vårt årsforbruk, som er på 31 000 kWh. Omtrent 10 prosent av strømmen vi produserer selges videre ut i strømnettet.

Elisabeth påpeker også at hun tror mange er redde for å få negative reaksjoner fra naboene sine. Selv valgte de å kjøpe svarte paneler som står i stil til huset. Hun forteller at mange er nysgjerrige, og at de har fått flere tilbakemeldinger på at de synes solcellene ser veldig fine ut. Stort sett har tilbakemeldingene vært at de synes det høres ut som en smart investering og at de har lyst å gjøre det samme.

Dette bør du vite om solceller

– Norge er også et svært egnet land å ha solcellepaneler i, fordi vi ikke har så høye temperaturer her. Panelene blir faktisk mer effektive av at vi ikke har et veldig varmt klima her oppe i nord. Ellers er det en seiglivet myte at panelene bare virker når det er sol. De produserer riktignok best når det er sol, men lys i seg selv gir også produksjon. Du må likevel regne med lav produksjon i november, desember og januar, uansett hvor pent været er, fordi solen står for lavt på himmelen på denne tiden av året. Mange tror også at snø er en utfordring, men solcellepaneler tåler faktisk svært mye, og snøen sklir lett av.

Hun legger også til at hennes beste råd er å lytte til ekspertene.

– Noen har lyst å velge selv hvilken side av taket de skal ha panelene på, men det er viktig å følge rådene man får om plassering. Det er sørvendte tak som er desidert best egnet for solceller, og vinkelen på taket ditt er også viktig for å få optimal produksjon.

Anbefaler anskaffelse av solceller

På spørsmål om dette er noe hun kan anbefale til andre er Elisabeth tydelig:

– Ja, definitivt, så lenge man ser på det som en langsiktig investering for sin bolig og for miljøet. Solcellepanel øker også verdien på boligen. I tillegg finnes det veldig gode støtteordninger for kjøp og montering av solceller hos Enova. Enkelte steder kan man også få støtte fra fylkeskommunen, slik vi fikk. Men disse kan altså ikke kombineres - man må velge én.

Er det for lite sol til å ha solceller i Norge?

Vi oppklarer de vanligste misforståelsene om solenergi.

WEB02