Hva bestemmer spotprisen?
Spotprisen for strøm bestemmes i all hovedsak av tilbud og etterspørsel, og en rekke faktorer som påvirker både hvor mye strøm som er tilgjengelig (tilbud), og hvor mye strøm som blir brukt i løpet av dagen (etterspørsel).
Et typisk eksempel som fører til høye strømpriser er kalde vinterdager hvor det hverken blåser eller regner. Siden det er kaldt bruker de fleste av oss mer strøm på å holde oss og boligen vår varm, mens det er mindre strøm tilgjengelig fordi mye av strømmen som brukes i Norge er produsert med vann- eller vindkraft. På en slik dag er tilbudet lavt og etterspørselen høy, som fører til høyere priser.
I praksis fastsettes spotprisen på Nordpool hver dag. Alle strømprodusentene varsler hvor mye strøm de planlegger å produsere det nærmeste døgnet, og store innkjøpsselskap, for eksempel Fjordkraft, melder inn hvor mye strøm de trenger til sine kunder. Dette legger grunnlaget for tilbudet og etterspørselen for strøm den neste dagen, og avgjør hva strømprisen blir.
Fjordkraft og andre strømleverandører kjøper strømmen direkte fra Nord Pool til den samme spotprisen, og selger den så videre til sine kunder. Det betyr at spotprisen er den samme uansett hvilken strømleverandør man velger.
Hvilke andre faktorer påvirker strømprisen?
Det er flere eksterne faktorer en tilbud og etterspørsel etter strøm i Norge som påvirker strømprisen. Dette er blant annet:
- Import og eksport av strøm - I Norge både importerer og eksporterer vi strøm, avhengig av om vi har strøm til overs eller ikke, og hva prisen er i nabolandene våre som vi selger og kjøper strøm av. Dette betyr at utenlandske strømpriser påvirker strømprisen her til lands også.
Om det blåser mye i Sverige for eksempel kan dette bidra til lavere priser i Norge, siden vi kan importere rimelig strøm fra Sverige.
Er det derimot lite tilbud av strøm i Sverige kan dette presse opp våre egne strømpriser, fordi deler av strømmen som blir laget i Norge kan eksporteres til Sverige til en høyere pris. - Kronekursen - Utenlandske kraftverk betaler i dollar når de kjøper kull. Det betyr at det blir mer kostbart å kjøpe kull hvis dollarkursen er høy.
Dette kan igjen gå utover produksjonen av strøm, ettersom det kjøpes mindre kull, og dermed produseres det mindre energi. - Prisen på kull, gass og CO2 - Enkelte av landene vi kjøper og selger strøm fra produserer sin strøm med blant annet kull og gass. Om prisen på disse råvarene går opp blir det også dyrere å produsere strøm i disse landene, som gjør at tilbudet blir svekket.
Når pleier strømmen å være billigst?
Det er ingen faste regler for når strømprisen er rimeligst, men det er noen eksempler hvor strømmen typisk, men ikke alltid, er rimeligere enn ellers:
- Strømmen er ofte rimeligere på natten enn på dagen. Dette skyldes at etterspørselen etter strøm er lavere på natten, og dette er grunnen til at det ofte er lurt å lade elbilen over natten, for eksempel.
- Strømprisene er generelt høyere i ukedagene enn i helgen. Dette skyldes at mye av industrien i Norge er stengt i helgen, og etterspørselen etter strøm går dermed ned. På grunn av dette kan det være lurt å spare for eksempel klesvask til helgen om du ønsker å redusere strømkostnadene dine, men pass på at du ikke bruker for mye strøm samtidig siden dette kan øke prisen for nettleien du betaler til din lokale netteier.
- Det er vanlig at strømmen er dyrere på vinteren enn på sommeren. Dette er noe som går igjen år etter år, men det finnes også eksempler på at strømmen har vært dyrere på høsten enn den påfølgende vinteren.
Bakgrunnen for at strømmen er dyrere på vinteren er at vi har et større behov for oppvarming på vinteren, som øker etterspørselen, og fordi vi bruker mye vannkraft i Norge reduseres tilbudet på strøm når nedbøret kommer som snø istedenfor regn.