Trygg ved lynnedslag

Bekymrer du deg for de elektriske apparatene ved lynnedslag? Her er noen ting det kan være verdt å vite om lyn og torden.

Lynnedslag fører hvert år til store skader, men det er svært sjelden at mennesker blir alvorlig rammet. Strømnettet er bygd for å kunne tåle lynnedslag, så når lyn treffer kraftledninger vil ikke du som strømkunde bli rammet. Som regel merker de fleste kun at det blinker litt i lyset. 

Lynutladningen tar minste motstands vei mot jorda. Treffer den metall, følger den dette, som f.eks strømledningen til et hus. Det er først og fremst strømledninger over bakken som er et problem ved lynnedslag, men du skal heller ikke røre strøm- og vannledninger i huset ditt under uvær.

Smart å gjøre hjemme ved lynnedslag

  • Elektriske apparater – Trekk ut ledninger i hele huset, og vær spesielt oppmerksom på TV og andre elektroniske apparater som kan ødelegges. Du kan bruke mobiltelefon, men trekk den ut av laderen.
  • Modem – Trekk ut internettkabelen i tillegg til strømkabelen, siden modem er svært sårbare for lynnedslag.
  • Overspenningsvern – Er du redd for skader på elektrisk utstyr i huset ditt, kan du installere overspenningsvern. Noen typer overspenningsvern kobles mellom stikkontakten og strømledningen til utstyret du vil beskytte.

Visste du at: I tordenvær kan du nokså enkelt finne ut hvor langt unna lynnedslagene er ved å lytte og observere. Dersom det tar tre sekunder fra du ser lysglimtet etter et lyn til du hører tordenbraket, vil det si at nedslaget er cirka én kilometer unna. Forklaringen er at lyden av braket beveger seg med 333 meter i sekundet. 

Hvor lyner det mest?

Kommunene med størst lyntetthet ligger stort sett i den sørlige delen av det sentrale østlandsområdet. Her har vi innlandsklima med varme somre som gir gode forhold for oppbygning av bygeskyer og torden. Bor du i Lørenskog, Nes eller Sør-Odal er torden og lyn ganske hverdagslig om sommeren, ifølge lynregistreringene som utarbeides av Statnett og Meteorologisk institutt.

Mens varmen fører til at det lyner mest i innlandet om sommeren, er situasjonen motsatt på vinterstid. Da buldrer og braker det ved havet, hvor det er varmt hav i stedet for varm bakke som skaper tordenvær. Sjøen holder ofte mye høyere temperatur enn luften over. Da stiger den fuktige sjøluften opp og danner tordenskyer, akkurat som i innlandet om sommeren.

Visste du at: Bø i Vesterålen, Andøy og Harstad er de kommunene hvor det er minst sjanse for å oppleve lyn i Norge.

Strømforsikring

Med strømforsikring kan du få hjelp hvis du havner i en situasjon som gjør det vanskelig å betale strømregningen. Hvis det skjer skader på elektronikk etter lynnedslag, kan du også få dekket egenandel.

WEB01