Solceller i Norge: 10 ting du må vite

Mange tenker at det ikke er nok sol i Norge til å lage energi med solceller. Heldigvis stemmer ikke dette, og sannheten er at det er enkelt å bestille, bruke og vedlikeholde solceller i landet vårt. Her er de 10 viktigste tingene du må vite om privat bruk av solceller i Norge.

1. Klimaet i Norge er velegnet til solceller

Det er nok sol i Norge til å ha solceller. Faktisk så er solcellene mer effektive her enn i for eksempel Sør-Europa, siden solceller er mer effektive i kaldt enn i varmt vær. Det varierer selvsagt litt fra landsdel til landsdel hvor godt utbytte du vil få, så vi anbefaler å sjekke forholdene der nettopp du bor før du bestiller.


2. Pengestøtte fra Enova til å produsere egen elektrisitet

Du får inntil 28 750 kroner i støtte fra Enova når du begynner å produsere din egen elektrisitet. Du må selvsagt registrere at du har skaffet solceller men du kan registrere solcellepanelet ditt både før og etter at du har fått det installert. Hvis du sender inn dokumentasjon på at du skal få eller har fått installert solcelleanlegg, og at du har intensjoner om å bli plusskunde (altså videreselge strømmen som du ikke bruker opp selv), skal pengene være på konto cirka en uke etter innsendt søknad. Det er verdt å merke seg at du bare kan få støtte fra Enova en gang, så hvis du på et senere tidspunkt vil bygge ut anlegget ditt med flere paneler vil du ikke få støtte til dette.


3. Du trenger ikke tillatelse fra kommunen for å montere solceller

Solceller montert på en enebolig er unntatt krav om søknadsplikt, så du trenger ikke søke noe sted for å legge dem. De eneste som må informeres om at du skal ha solceller er din netteier, og det ordner vi for deg etter bestilling. Hvis du bor i tomannsbolig eller rekkehus anbefaler vi deg å kontakte kommunen din og undersøke hvordan du bør gå frem, siden disse kan ha andre søknadskrav enn eneboliger.


4. Du trenger ikke bytte tak for å få solcellepanel

Dette er på ingen måte nødvendig. Du kan legge solcellene nå, og hvis du ønsker å gjøre noe med taket ditt på et senere tidspunkt kan man fint koble solcellene av og på igjen. Unntaket er hvis du har planer om å renovere hele taket i nær fremtid - da vil vi anbefale at du legger solcellene i sammenheng med dette.


5. Bruk godkjente montører av solceller

Det er viktig at panelene monteres av sertifiserte fagfolk, og det er dessverre en god del aktører som opererer i markedet uten å ha de riktige kvalifikasjonene. Vi har inngått et samarbeid med Solcellespesialisten, som har godkjente og svært erfarne montører. På denne måten er du sikker på at arbeidet blir utført av sertifiserte håndverkere som er spesialister innen sitt fagområde.


6. Flere varianter av solcellepaneler å velge mellom

Vil du ha svarte solcellepaneler? Blå? Innfelte paneler som kan erstatte takstein, eller utenpåliggende paneler som monteres oppå det eksisterende taket ditt? Her står du fritt til å velge, både ut fra estetisk sans og lommebok.


7. Selg strømmen du ikke bruker tilbake til strømnettet

I perioder vil du produsere mer strøm enn du greier å bruke opp selv. Det kan være midt på sommeren, eller kanskje du er bortreist i en periode, eller bare har et lavere strømforbruk enn normalt. Hvis du inngår en Plusskunde-avtale med oss betyr det at du selger strømmen som du ikke bruker selv ut til strømnettet, og på denne måten tjener du penger på den. Prisen du får for strømmen din vil normalt ligge høyere enn det du selv betaler når du kjøper strøm. Her kan du lese mer om det å være plusskunde hos Fjordkraft.


8. Solcellepaneler lønner seg

Solceller er lønnsomme. Det er en stor investering, men over tid vil du se inntjening på flere ulike måter. Solcellene har en forventet levetid på over 30 år. De sparer deg for strømkostnader, og hvis du i tillegg selger overskuddsstrømmen din ut på strømnettet vil du tjene penger også her. Det er en langsiktig investering, men en vanlig husholdning kan forvente å dekke 10–20% av det årlige strømforbruket med et solcelleanlegg. Sett over 25-35 år sier det seg selv at dette har en stor verdi. Det er også svært sannsynlig at verdien på boligen din vil stige etter at du har installert solceller. Siden lønnsomheten er avhengig av strømprisen, som igjen er svært uforutsigbar, er det vanskelig å spå mange år frem i tid. Men tendensen er at strøm blir dyrere, og at solcelleanlegget dermed vil lønne seg enda mer i tiden som kommer.


9. Solceller er ikke brannfarlige

Solceller er helt trygt, og gir ingen ekstra risiko med tanke på for eksempel brannfare sammenlignet med andre elektriske installasjoner. Alle anlegg som installeres blir gjennomgått av en ingeniør med tanke på vær og vind og kommunale krav rundt dette, og alt blir installert av sertifiserte montører.


10. Solceller kan øke verdien på boligen din


Kalkyler fra WWF og Accenture viser en verdistigning på mellom fire og sju prosent for boliger som selges med solcellepanel. Den som kjøper boligen får lavere strømavgifter, samtidig som boligen er mer miljøvennlig. Solcellepaneler vil også gjøre at boligen får en bedre energimerking ved salg eller utleie.

Sjekk prisen på solceller

Lurer du på hva solceller vil koste for deg? Med noen enkle tastetrykk kan du finne totalprisen, og se hvor mye du får i støtte.

WEB01