Er du en av dem som fryser om vinteren?

Jo eldre vi er, jo mindre fryser vi. Annerledes er det vanskelig å tolke tallene fra en fersk undersøkelse InFact har gjennomført for strømleverandøren Fjordkraft.

Årsakene til at vi fryser innendørs kan være mange. Den mest opplagte er innetemperaturen, men hvordan vi går kledd når vi er hjemme spiller også en stor rolle. I tillegg er det slik at noen fryser lettere enn andre, og hvor du befinner seg på denne skalaen vil naturligvis påvirke svaret når noen ringer og spør om det hender at du fryser innendørs i vintersesongen.

Nettopp dette er det nå at Fjordkraft har fått Infact til å gjøre. Til sammen 1.500 menn og kvinner over hele landet er oppringt, og svarene de har gitt er overraskende.

Mens hele 25 prosent av dem mellom 18 og 30 år sier at de fryser rett som det er, er det kun ti prosent av dem over 65 som synes de har det for kaldt innendørs.

Samtidig er mer enn 50 prosent av dem over 65 strålende fornøyd med innetemperaturen sin, mens kun 27 prosent av dem mellom 18 og 30 svarer det samme.

Det er med andre ord de unge som er mest misfornøyd med innetemperaturene, og ikke de eldre.

 

Ikke nok trekkfulle hybler

Kommunikasjonsdirektør Jeanne Tjomsland i Fjordkraft tror årsaken til den store forskjellen mellom aldersgruppene er sammensatt.

- Det er ikke nok trekkfulle hybler i dette landet til å forklare dette spriket alene. Her er det nok flere faktorer som spiller inn, og påkledningen er nok en av dem. Man skal være forsiktig med å generalisere, men T-skjorte og ankelsokker er nok vanligere inneplagg blant de unge enn de eldre, sier hun spøkefullt.

 

Slik får du det varmere

Dersom du er blant dem som fryser om vinteren har Tjomsland noen enkle råd.

- I kalde perioder er det fornuftig å variere innetemperaturen, både når det gjelder hvilke rom du vil prioritere, og når det gjelder når på døgnet du vil holde det varmt. I en gjennomsnitts husholdning går hele 60 prosent av strømforbruket med til oppvarming, så det ligger mye god økonomi i å skru ned temperaturen i de rommene du bruker minst – eller når du er på jobb eller ligger og sover.

- Dersom huset ditt er gammelt og problemene med lave temperaturer er store, kan det være hensiktsmessig å gå grundig til verks. Etterisolering og skifte til trelags lavenergivinduer er kostbart, men lønner seg på sikt.

- En varmepumpe henter ut varme fra omgivelsene og flytter den inn i huset. Målt mot strømforbruk gir dette mye mer varme per kilowatt enn tradisjonell elektrisk oppvarming.

- Trekkfulle dører og vinduer kan enkelt fikses ved hjelp av tetningslister.

I tillegg til disse tipsene mener Tjomsland at påkledningen din også bør tas med i vurderingen.

- Folk må selvsagt gå kledd slik de vil, men det koster penger å holde T-skjorte-temperaturer hele året. En ullgenser og et par tøfler kan være en fornuftig investering for dem som vil holde varmen på gamlemåten, smiler hun.

15.12.2016 - 12:35
Kontakter
Direktør HR og kommunikasjon
Jeanne Tjomsland
jeanne.tjomsland@fjordkraft.no
+47 957 61 644

Bilder